Καλώς ήρθατε στο blog μας!!! Εδώ κυκλοφορούν οι... τελειόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου Παστίδας!!! Ακολουθήστε μας!!!
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015
"Eratoween"
- Μπορείτε να κατεβάσατε την παραπάνω παρουσίαση ως αρχείο pdf πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.
https://www.facebook.com/download/1483586851971595/Erato%20WEEN.pdf
- ή να απολαύσετε το παρακάτω βίντεο.
Είμαστε κι εμείς εδώ!!!
κι εδώ!!!
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015
Κ.Π. Καβάφης
Στο διαδικτυακό τόπο της βικιπαίδειας μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη. Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στη σχετική σελίδα.
Το υπνοδωμάτιο του ποιητή |
Απολαύστε τώρα μια μοναδική απαγγελία ενός από τα αριστουργήματα του ποιητή, ένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα.
Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον
Προσπάθησε κι εσύ να διαβάσεις ένα από τα ποιήματα του Καβάφη. Με χαρά θα σε ακούσουμε στην τάξη!!
Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015
Φθινοπωρινή ισημερία
23 Σεπτεμβρίου 2015
Οι ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή), καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό) προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Και στις τέσσερις περιπτώσεις πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία στον χώρο και τον χρόνο, που εξαρτώνται από την θέση του πλανήτη μας κατά την ετήσια περιφορά του γύρω από τον ήλιο μας.
Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν εποχές είναι αντίθετες, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.
- Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται περίπου στις 20 Μαρτίου, όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά.
- Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.
Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στο Βόρειο Πόλο και, αντίστοιχα, μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στο Νότιο Πόλο.
Στις ισημερίες η μέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (και όχι ακριβώς την ίδια), ενώ στον Ισημερινό το μεσημέρι ο ήλιος βρίσκεται κατακόρυφα ακριβώς από πάνω του.Τη στιγμή ακριβώς που το κέντρο του ήλιου περνάει πάνω από τον Ισημερινό (ο επίσημος ορισμός της ισημερίας), η μέρα θα είναι οριακά μεγαλύτερη από τη νύχτα οπουδήποτε στον κόσμο.
Ισημερία. Που οφείλεται το φαινόμενο
Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.
Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.
Παρακολουθήστε το video της ΝΑΣΑ , ώστε η εναλλαγή των εποχών από το Διάστημα να γίνει λίγο πιο ...κατανοητή.
Κατά τις ημέρες των ισημεριών πραγματοποιούνται διάφορα πειράματα από επιστημονικές ομάδες, όπως το Πείραμα του Ερατοσθένη, στο οποίο θα λάβουμε κι εμείς μέρος.
Είναι μια μέρα όπου μπορούμε να εκμεταλευτούμε την καθετότητα των ηλιακών ακτίνων στον Ισημερινό κι έτσι να υπολογίσουμε την περιφέρεια της Γης, όπως έκανε ο μεγάλος επιστήμονας Ερατοσθένης.
Στο σχολείο μας η δράσh θα λάβει χώρα στις 13:01 (φυσικά πιο μπροστά θα γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες), καθώς αυτή είναι η ώρα που ο ήλιος θα βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του (solar moon).
πηγή:http://www.helppost.gr/afieroma/wiki/isimeria/
πηγή:http://www.helppost.gr/afieroma/wiki/isimeria/
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)