Eratosthenes 2015


Λίγα λόγια για το Πείραμα του Ερατοσθένη



ΠΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΗΓΑΔΙ ΣΤΟ ΑΣΣΟΥΑΝ ΜΕΤΡΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ο μεγαλοφυής υπολογισμός του Ερατοσθένη
Η πρώτη φορά στην Ιστορία της Μαθηματικής Γεωγραφίας, κατά την οποία έγινε πραγματική μέτρηση για τον υπολογισμό της περιμέτρου της Γης, ήταν από τον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο, ο οποίος υπολόγισε με εκπληκτική ακρίβεια την περίμετρο της Γης από... ένα πηγάδι στο Ασσουάν.
Ο υπολογισμός της περιμέτρου της Γής από τον Ερατοσθένη.


Με την βοήθεια του βασιλιά Πτολεμαίου, ο οποίος διέθεσε το αναγκαίο σώμα βηματιστών, ο Ερατοσθένης μέτρησε την απόσταση Συήνης - Αλεξάνδρειας, την οποίαν βρήκε 5.000 στάδια (S, βλ. σχήμα). Μετά μέτρησε τη γωνία, που σχηματίζεται στην Αλεξάνδρεια από την κατακόρυφο του τόπου και των ακτίνων του Ήλιου, και την βρήκε ίση με το πεντηκοστό της περιφέρειας κύκλου και λίγο περισσότερο ακόμη [περίπου 8 πρώτα λεπτά (γωνία φ στο σχήμα)]. Με τον παρακάτω απλό τρόπο υπολόγισε το μήκος της περιμέτρου της Γης ίσο προς 252.000 στάδια.
Το στάδιο της Ελληνιστικής Εποχής υπολογίζεται ίσο με 157,5 μέτρα (κατ’ άλλους 164 μ.). Τα 252.000 στάδια ισούνται με 39.690 χιλιόμετρα. Με σημερινές δορυφορικές μετρήσεις προκύπτει, πως ο μέσος όρος της περιμέτρου της Γης είναι 40.048 χιλιόμετρα.
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο και θα εκπλαγείτε!



Αυτή τη χρονιά η έκτη τάξη του σχολείου μας θα συμμετέχει σε διάφορες εθνικές,ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς ομάδες που πραγματοποιούν διάφορες δράσεις σχετικές με τον Ερατοσθένη και το μεγάλο του Πείραμα!!!

  • Δράση 1η  


Home
πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στη σελίδα του Ερατοσθένη

Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιείται από την Ελληνογερμανική Αγωγή, κατά την οποία σχολεία από όλον τον κόσμο επαναλαμβάνουν το Πείραμα του Ερατοσθένη κατά τις ημέρες της εαρινής και φθινοπωρινής ισημερίας.
Φέτος η φθινοπωρινή ισημερία είναι στις 23 Σεπτεμβρίου και η ώρα κατά την οποία θα πρέπει να γίνει η μέτρηση (solar moon) είναι 13:01. Αφού θα πραγματοποιηθεί η μέτρηση είτε θα συνεργαστούμε με κάποιο άλλο σχολείο είτε θα θα έχουμε ως μέτρο σύγκρισης τον ισημερινό και θα εισάγουμε τα αποτελέσματα της μέτρησής μας στην πλατφόρμα, δίνοντας έτσι τη δική μας εκτίμηση για την περιφέρεια της Γης. 
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πείραμα υπάρχουν στη σελίδα του Ερατοσθένη.

Είμαστε κι εμείς στον χάρτη!!!

  • Δράση 2η
πατήστε εδώ



Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 τα ΕΚΦΕ Σερρών, Κατερίνης, Εύβοιας και Σπάρτης, με την υποστήριξη της ΠΑΝΕΚΦΕ, διοργανώνουν δράση με τίτλο «Το Πείραμα τουΕρατοσθένη» για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης. Το πείραμα αυτό έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην ιστορία της φυσικής. 
...και φυσικά είμαστε και σε αυτό μέσα και μάλιστα το μοναδικό δημοτικό ανάμεσα σε πλήθος σχολείων της β'θμιας εκπαίδευσης!!!



  • Δράση 3η ( και καλύτερη!!!)

προς desktop


Πρόκειται για ένα eTwinning πρόγραμμα που έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις!!! Αφορά πλέον στις δράσεις μαθητών κι εκπαιδευτικών και στις 5 ηπείρους, οι οποίοι ανταλλάσσουν ιδέες, επικοινωνούν, μορφώνονται ... και όλα αυτά χάρη στον μεγάλο Έλληνα επιστήμονα, Ερατοσθένη, αλλά και στον ιδρυτή κι εμπνευστή αυτού του προγράμματος καθηγητή μαθηματικών του College Αntonin Perbosc στη περιοχή Lafrançaise, Eric Vayssie.To ταξίδι στον κόσμο του Ερατοσθένη πρόκειται να είναι υπέροχο, γεμάτο γνώσεις, εικόνες, εμπειρίες και συνοδοιπόρους!!! Ας ξεκινήσουμε.... μετρήστε!!



Αυτή είναι η σελίδα μας στον twinspace του έργου. Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε... Μη διστάσετε να περιηγηθείτε σε όλες τις σελίδες του twinspace, γιατί αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, αλλά και για να γνωρίσετε τους άλλους συμμετέχοντες!







Και ναι!!!! η πρώτη μας μέτρηση (αν και δύσκολη , λόγω άστατου καιρού) είναι πραγματικότητα!!!




Τα αποτελέσματα της μέτρησης ήταν τα παρακάτω:

Γνώμονας :33,5
μήκος σκιάς : 25,8
γωνία :37,7

Τα αποτελέσματά μας αυτά τα στείλαμε σε ένα σχολείο στη Braila της Ρουμανίας... αυτοί μας έστειλαν τα δικά τους , γωνία :46,6 εκ.
Μαζί με αυτά και φωτογραφίες τους!!!



Με τη βοήθεια του Google earth βρίσκουμε πως η απόσταση μεταξύ των δύο σχολείων είναι 980 χμ.. Αυτό μας βοηθάει να βρούμε την περιφέρεια-ακτίνα-μεσημβρινό της Γης!!!

Το αποτέλεσμα της σημερινής μας μέτρησης έδειξε πως η περιφέρεια της Γης είναι 39.640 χμ
Πέσαμε πολύ κοντά!!!! ( η πραγματική είναι 39.942 χμ.) Ο Ερατοσθένης θα ήταν πολύ περήφανος για μας!!!

Αυτό είναι το wiki τους... 

  • Η ίδια μέτρηση αν γινόταν χωρίς βοηθούς , αλλά μόνο με την απόστασή μας με τον ισημερινό, που λόγω ισημερίας έχει μηδενική σκιά, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:






Μπράβο μας!!!

Η φωτογραφίες που στείλαμε για να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό




20-10-2015

Γνώμονας: 144 cm
μήκος σκιάς: 151 cm
γωνία: 46,4°







30/10/2015
Τι θα γινόταν αν ο Ερατοσθένης ζούσε σήμερα;;; Θα γιόρταζε το Halloween!!!
Εμείς προσπαθήσαμε να το φανταστούμε...



Slideshow: "Eratoween" - Slideshow




  • Μπορείτε να κατεβάσατε την παραπάνω παρουσίαση ως αρχείο pdf πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.facebook.com/download/1483586851971595/Erato%20WEEN.pdf

Είμαστε κι εμείς εδώ!!!


κι εδώ!!!


Κλείνοντας το πρόγραμμα "Ερατοσθένης 2015", θελήσαμε να κάνουμε ένα δώρο στους Γάλλους φίλους μας!!!
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε  πάρα πάρα πάρα πολύ την καθηγήτρια των Γαλλικών μας , κ. Μαρία Βασιλάκη!!!
  

  Ératosthène from Katerina on Vimeo.

2 σχόλια: